Aquaponics lagi

Sambung lagi…

Pasal Aquaponics skala sederhana. Masih mengumpul info dan mencarik design yang sesuai. Plan untuk setup belakang rumah sekali. Nak transfer ikan ikan talapia bersaiz sederhana ke belakang. So nak beli lagi anak ikan untuk letak kat depan.

Nampak nya fokus kat Aquaponics la tahun ni. Kat rumah mertua dah ada design. Bahan dah kumpul. Ukuran dah ambek.

Pakai tong biru terpakai. Untuk grow bed dah siap belah 2 set. Dengan kapasiti tangki air tu insya Allah boleh cover grow bed ni. Sasaran ikan dalam 100 ekor.

Untuk bekalan makanan ikan den dah order automatic fish food feeder bersaiz 4.5L pasal untuk cover kapasiti pemakanan ikan ikan ni. Nak tunggu items sampai then kena design pulak platform untuk feeder tu pasal nak bagi minimum kan kesan hujan. Makanan ikan ni bila kena air senang mengembang. So nak ngelakkan perkara tu maka kena lah cari prevention.

Semua sumber bekalan dah ada. So den kasi update progress aje la nanti.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *