Aquaponics Projek 2016

Sambung tulisan

Kali ni pasal projek pertanian. Pertanian dalam bandar. Atau pertanian perumahan. Terma baru gak dalam kamus hidup den. AQUAPONICS.

Gabungan tanaman dan ternakan ikan. Boleh lah jimat belanja dapur insya Allah.

Terima kasih kepada sahabat satu tempat kerja den encik Hasby. Yang sembang kat den pasal aquaponics ni. Dia dah lama buat aquaponics ni. Dah banyak hasil dah. So boleh lah jadi rujukan den untuk projek ni. Alhamdulillah ada la kawasan sikit kat rumah tu maka nya den pun kasi draft la plan projek aquaponics ni.

Memandangkan anak anak kecil lagi dan nak kasi diorang pendedahan den pun pilih nak pakai aquarium kasi diorang tengok ikan ikan tu membesar. Dia suruh rujuk kat affnan.blogspot untuk setup projek ni.

Nanti den story detail pasal projek aquaponics den ni yo. Untuk masa sekarang ni masih duk belajar lagi perkembangan ikan dengan tanaman. Belum banyak lagi la tanaman den pasal garaj rumah dah full owning so cahaya matahari agak kurang menerjah. Kurang bagus plak untuk sayuran. Den pun study la pasal aquaponics ni ambek maklumat dari Google plus dari affnan blogspot. Nak pilih sayur apa dengan ikan apa. Ikan den pilih talapia pasal macam senang nak uruskan. Keli pun boleh gak cuma den kurang pakar. Sayur tengok keadaan. Takat yang ada ni pokok cili dengan pokok rama rama.

Bahan bahan dah kumpul so nanti den sambung tulis lagi..

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *